Først, her og nå, vil jeg skrive så enhver som kommer på denne siden leser at “Fem om dagen” ikke er et max antall. Eller at en halvkilo grønt er det nivået hvor vi får den beste nytten. Nei.
-Jo mer vi spiser, jo bedre er det!
Vi må selvfølgelig få i oss alt det nødvendige vi trenger, så HVA vi spiser teller. Ikke bare mengden, eller antallet. Men om du får i deg regnbuen av farger fra planteriket og spiser en masse forskjellig. Da er du godt i gang!
“Jo mer frukt og grønt du spiser – og særlig grønt – jo lavere risiko har du for å dø, uansett alder. Spiser du syv eller flere enheter med frukt og grønt daglig, reduseres for eksempel faren for å dø av kreft med 25 prosent. Faren for å dø av hjertesykdom kuttes med hele 31 prosent.”
En syv år gammel artikkel fra vg, om en like gammel studie.
Har du noen gang hørt om noen som har lidd av proteinmangel?
-Nei ikke jeg heller. Folk generelt i den vestlige verden sliter heller ikke med å få i seg nok fett.
Men fiber får vi faktisk ikke nok av, generelt i Norge.
Det er ikke bare fiber i fullkorn og nøtter og frø, selv om det er mye der. Det er fiber i all hel plantemat. Alle bær, frukt og grønnsaker.
“Kostrådet om frukt og grønnsaker er basert på nasjonal og internasjonal forskning. Den konkluderer med at det er en sammenheng mellom det å spise frukt, bær og grønnsaker og å få redusert risiko for hjerte- og karsykdommer og flere vanlige kreftformer.”
-Helsenorge.
Om du vil lese rapportene om utviklingen av Nordmens kosthold, finnes dette på Helsedirektoratets sider:
Her har jeg kopiert en liten snutt:
“Helsedirektoratet arbeider for følgende endringer i befolkningens kosthold:
- økt forbruk av grønnsaker
- økt forbruk av frukt og bær
- økt forbruk av fullkorn og grove kornprodukter
- økt forbruk av fisk og sjømat
- vridning i forbruket fra fete meieriprodukter til magre
- vridning i forbruket fra fete potetprodukter til matpoteter
- nedgang i forbruket av spisefett, og vridning i forbruket til myk margarin og matolje
- begrenset forbruk av bearbeidet kjøtt og rødt kjøtt
- redusert inntak av mettet fett, tilsatt sukker og salt
- flere spedbarn fullammes og ammes”
-Og her er Vegetarentusiast Hanne Lenes syltetøyoppskrift:
https://hannelene.no/syltetoy/
Veldig informativ video. Enkelt, inspirerende og se på.
LikeLiked by 1 person
Så hyggelig å høre!! Takk for så fin kommentar❣️
LikeLike