Jeg synes det er et lett valg å ikke spise noe fra dyreriket.
For helsa, miljøet og dyra.
Men det er ikke det jeg vil snakke om nå! Jeg vil snakke om mat som er sunnere og mer miljøvennlig.
Sunn mat er næringsrik. Miljøvennlig mat har et lavere klimaregnskap.
Så er det sånn at hel plantebasert mat, er stort sett nettopp disse tinga.
Og oi sånn en enorm diskusjon kosthold kan framprovosere.
Det kan roe ned frontene litt om en klarer å ha et åpent sinn og å holde seg til fakta. 😅
Det finnes studier som påviser de merkeligste ting, men metaanalyser (analyser av statistikk fra mange studier om det samme temaet) er et sterkere bilde på faktiske fakta. Store studier over lengre tid, er bedre en små over kort tid.
For vanlige folk som de fleste av oss er, er det greit å holde seg til kilder som forholder seg til fakta. Overskrifter i diverse media er derimot designet for å få oppmerksomhet, og kan ikke alltid tas for god fisk: Altså faktiske fakta.
Faktisk.no er en uavhengig redaksjon som faktasjekker samfunnsdebatten som foregår i Norge.
Husker du utsagnet en fra bondelaget kom med for noen år siden?
“Det er betre [for klimaet] å ete raudt kjøtt frå Breim enn avokado frå Chile“?
Vel, faktisk.no gjorde utregningene og fant ut at det er myyye mer klimavennlig å spise en kilo avokado enn en kilo norskt rødt kjøtt.
https://bit.ly/2PYDT11
“Matsystemet under press” er en rapport utgitt av Norsk Klimastiftelse i 2018.
Last ned hele rapporten, eller du kan lese sammendraget:
“Matsystemet må endres” av Anders Bjartnes.
Her er ett av avsnittene:
“Lange verdikjeder: En norsk kjøttkakemiddag er enden på en reise der soya fra Brasil ganske sikkert er en av ingrediensene. Med mer ustabile avlinger blir rå-varemarkedene påvirket. Samtidig setter soyakonsumet press på regnskogen. Soyaforbruket er økt fra 27 til 270 millioner tonn på 50 år. Frem til 2050 ventes en dobling. Spørsmålet om hvor mye areal som kan brukes for å brødfø fem millioner nord-menn vil tvinge seg på. Likeledes blir det mer påtrengende å bruke våre egne arealer på en god måte.”
Proteiner er et hett tema. -Jeg vurderer det som et overvurdert tema.
-Men jeg spiser meg heller ikke mett på grandiosa, pottis, brus eller ferdigretter.
Her er hva bramat.no sier om planteproteiner:
https://bit.ly/3uFl81l
Du spiser det du vil, så spiser jeg det jeg vil. Men jeg synes det er viktig at folk generelt enkelt skal kunne få tak i rett og riktig info.
I dag kan det være vanskelig å finne info som ER faktiske fakta, uten underliggende skjult agenda. Nyheter vil selge nyhetene, og på internett kriges det om oppmerksomheten vår. Om vi går inn på en butikk og møter en av de ansatte, kan vi regne med at de gjerne vil selge deg noe. Men har vi samme oppfattelse av opplysningskontorene? “Opplysningskontoret for egg og kjøtt” og “Opplysningskontoret for meieriprodukter” kan virke som uavhengige statlige organisasjoner, men er faktisk markedsførings-kontorer for kjøtt-, egg- og meieriprodukter.
-Finn heller kostholdsråd fra Helsedirektoratet og helsenorge.no
https://bit.ly/3saZjFc
“Prosessering av mat i seg selv trenger ikke å være problematisk, det er graden av prosessering som avgjør om det ferdige produktet kan ha en plass i et balansert kosthold. Så hvordan skal man vite hva som er hva?”
Her finner du mer av hva bramat.no sier om de fire prosesseringsgradene:
https://bramat.no/kosthold/3502-hva-er-egentlig-ultraprosessert-mat
hva er best hel frukt eller juice?
Alt er relativt, men juice kan ikke erstatte hel mat!
kostholdsråd: https://bit.ly/2QhOAvc
Forskning.no: https://bit.ly/3g1JgHp
I denne videoen snakker de ikke bare om kreft, men også generelt om hva som er et sunt kosthold som forebygger sykdommer.