Jeg har flydd både hit og dit. Jeg har fått oppleve flere av verdens hjørner, og jeg har studert i utlandet. Jeg har ikke vært klar over de store konsekvensene alle flyturene mine har hatt på mitt eget klimaavtrykk, og jeg har flydd så mye pengepungen har latt meg.
Min intensjon er ikke å fortelle noen at de burde bli hjemme, og holde seg på landjorda. -Men jeg vil gjerne si ett lite pipp om at vi kanskje kan prioritere bort noen av de flyturene som ikke er viktigst..? Det er fint om folk i alle fall er KLAR over at flyturen koster mer enn penger. Og at hver enkelts klimaavtrykk skyter i været av mye flying. Vi må alle ha litt flyfornuft!
Jeg mener flyfornuft innebærer noe sånt som:
For det første så burde det være fullt mulig å delta i møter over nett. Om disse tjenestene ikke holder mål – så burde noen finne en løsning på det problemet. ASAP! Ingen burde trenge å måtte fly for å delta i enkle møter. En time her og en time der. Noen møter er jo greit, -men seriøst. Jeg tror møteflying kan kuttes drastisk ned,
-om vi prioriterer Klimaet.
For det andre burde man absolutt klare å finne ferie-følelsen uten å fly til syden. Feriering i eget land er en fryd for oss som bor i Norge som kan oppleve så mye forskjellig. Skandinavia og Europa ligger også for våre føtter, via skinner, veier eller hav. Tog, båt og buss kan ta oss steder på et vesentlig mindre klimabudsjett.
Reisen starter når vi låser ytterdøra – nyt reisen. Ikke kun destinasjonen du forventer å ankomme.
Finnes det ingen alternativer til å fly, så må man jo ta vingene fatt. Men dersom det finnes alternativer burde disse utforskes.
Igjen det er ikke enten eller. Det er ikke snakk om at alle må HELT slutte å fly. For bestandig. Men isteden for å stadig fly for ting og begivenheter som ikke er så viktig kan vi prioritere.
Klimakostnadene må vurderes sammen med den økonomiske kostnaden.
Noe man kan tenke på om en allerede har funnet ut at en flyreise skal utføres, er å gjøre det på den mest klimavennlige måten.
Det er bedre om en tar bare ett fly fra a til b, for eksempel.
Jeg skal ut å fly om litt. Helt til USA. Da skal jeg først ta tog og buss til Stockholm, som jo egentlig er feil vei, for å ta ett fly som går hele veien derifra til dit jeg skal. Det blir litt ekstra pes, -men verdt det for meg siden det blir en mer klimasmart tur. Og heldigvis er turfølget mitt supergrei, og med på det meste.
(Denne turen blir muligens avlyst siden verden ligger under lock down, på grunn av Koronaviruset, i disse dager..)
Andre ting en kan tenke på på en flytur er hvor mange plastikk-krus og servietter en egentlig trenger? -Ta med ditt eget! Spork, Kopp, Flaske, Lommetørkle! Eller i det minste spar på servietten om du ikke har grisa. Ha med ei tom vannflaske. Ta med niste.
Mulighetene er mange! Vær kreativ 🙂
-Og en ting til! Husk at dit du flyr kan det godt hende at den søpla og plastikken du hiver i søpla, blir liggende på ei søppelfylling et sted. Eller den blir kanskje tømt rett i havet, eller ei elv..
Her er to typer skam (ifølge meg):
- Første typen skam kan vi kjenne på om vi gjør noe vi VET vi ikke burde. Vi skammer oss over dumme ting vi har gjort.
- Andre typen skam påføres av andre. “Du burde skamme deg. Du vet bedre enn det her”.
Den første typen kan være en slags god type, som hjelper mennesket å oppføre seg greit blant andre. De som ikke eier skam i det hele tatt, vil ha vanskeligheter i et hvilket som helst samfunn.
Den andre typen skam er ALDRI grei. Og spør du meg (som ikke har noen som helst erfaring med barn) ikke heller i oppdragelse.
Å påføre andre skam (barn, voksne eller gamle) er bare ikke greit!
Igjen, om du spør du meg.
Så i disse tiders skam-debatter gjelder det samme. Selv om jeg har valgt å ikke spise kjøtt, og synes alt som skjer i dyr-til-kjøtt-industrien er forferdelig, ville jeg aldri “kaste skam” over de som fremdeles velger å spise kjøtt.
Jeg håper at de vil lese seg opp om hvor gunstige planter er for folks helse. Og om faktumet at nordmenn flest spiser mye mer kjøtt enn det anbefalte inntaket fra helsedirektoratet. (som er 500g/uka https://helsenorge.no/kosthold-og-ernaring/kostrad/velg-magert-kjott)
Jeg håper at informasjon og fornuft ville seire. Og da trenger vi ikke skam – hverken den ene eller den andre typen.
Her har jeg lagt meg på Flyskam-skalaen også.
Jeg har spist kjøtt – jeg har flydd. Og flying gjør jeg nå og da fremdeles. Men vesentlig mindre enn før. -Og planene mine er at det skal bli enda mindre i framtida. Jeg håper folk, samfunn og industri vil legge opp til det samme. Smartere løsninger. Klimavennlige løsninger.
Vil du lese mer om flyskam legger jeg ved denne kronikken skrevet av Ole Jacob Madsen, Professor i psykologi, UiO.
“«Flygskam» ble et av årets nyord i Sverige i 2018 og dømt ut fra nyhetsbildet i 2019 burde det ligge godt an her også. Til tross for at det har spredd seg som en farsott og avlet nye former som «kjøttskam» og «oljeskam», er begrepets opprinnelse og funksjon overraskende lite påaktet.”
https://morgenbladet.no/ideer/2019/11/skaminvasjo
Statistikker kan være litt kompliserte å sette seg inn i, synes jeg. En statistikk er fra en vinkel, -en annen statistikk fra en annen vinkel.. Og disse to kan det virke som sier det totalt motsatte. Det er vanskelig å få med seg det fulle bildet.
Men her er min korte konklusjon på fly-forurensing:
Få mennesker på denne jorda er privilegerte nok til og noen gang ha flydd, -i hele sitt liv. Derfor, globalt sett, er ikke flytrafikken en klima-stygging.
Men for vårt eget private klimaregnskap utgjør en flyreise storeslem.
Nederst her deler jeg tre linker, om du vil lese litt mer om fly og utslipp.

Jeg synes det er så viktig at vi alle gjør det vi kan.
Om alle GJØR noe, så gjør vi sammen en forskjell.
Om vi alle gjør så godt vi kan, vil vi sammen gjøre en kjempeforskjell.
Fly mindre
Kjøp og kast mindre klær, sko og fast fashion
Bruk mer kollektiv transport
Spis mer planter og mindre kjøtt og animalske produkter
Velg produkter i mindre, eller uten, emballasje
Resirkuler ALT!
Bruk elektronikk lenger, før du oppgraderer
Velg svanemerkede produkter
Plukk søppel
Linker:
Dato: 11.11.15
“Selv om utslippene fra internasjonal flytrafikk ikke tillegges noe spesifikt land, registreres de på globalt nivå: Omtrent to prosent – eller nesten fire hvis man regner med kondensstriper og cirusskyer – av de globale klimagassutslippene kommer fra flysektoren. – Slik sett får flyreiser altfor stort fokus, andre ting betyr mer. Men på personnivå, for hver enkelt nordmann, vil flyreiser bety mye for hvor mye utslipp man bidrar til. Bare tre prosent av verdens befolkning har fløyet, sier Aamaas.Elin Økstad, seksjonsleder i Klimaavdelingen i Miljødirektoratet, fremhever også den globale skjevfordelingen av utslipp, og at det er viktig å redusere alle utslipp.”
https://www.dagsavisen.no/nyheter/innenriks/sa-mye-forurenser-flyturene-dine-1.434165
Dato: 07.03.20
“Reisene våre bidrar til store utslipp av klimagasser. Her er en oversikt over de mest miljøvennlige måtene å reise på.”
https://www.framtiden.no/gronne-tips/reise-og-transport/klimagassutslippet-fra-ulike-reisemater.html
Dato: 01.06.19
“FN-rapport: Klesindustrien står for større utslipp enn fly og skip”
https://www.aftenposten.no/norge/i/9vrE8d/fn-rapport-klesindustrien-staar-for-stoerre-utslipp-enn-fly-og-skip