Susie Faux, eieren av en klesbutikk i London på 70-tallet, kom først opp med dette uttrykket. Hun hadde spesielt yrkeskvinnene i tankene. Målet var å hjelpe dem til å skape en garderobe som gjorde det enkelt å kle seg på en profesjonell og sammensatt måte. For henne var en kapselgarderobe bestående av noen få plagg som skjørt, bukse og blazer. De var tidløse plagg av god kvalitet som, gjennom alle sesongene kunne bli brukt på en stilfull og stilsikker måte.
I 1985 tok den amerikanske moteskaperen Donna Karan det store steget. Hun begynte å designe klær under sitt eget navn, og da hun satte sammen sitt første show bestående av kun syv plagg, gjorde hun kapselgarderobe-ideen brak-populær. Den lille sorte kolleksjonen bestod av en bodysuit, ett skjørt, en skreddersydd jakke alla blazer, en kjole, ett plagg av lær, en cashmere genser -og så den hvite skjorta.
Ideen kom visst da hun tok seg selv i å gå nedover gata som en “businesswoman”. Hun gikk i dress og skjorte og slips, for det var det businessdamer gjorde på den tida. Donna Karans berømte “seven easy pieces” satte en stopper for at alle som var profesjonelt antrukket, så ut som menn.
Med bytte av ett plagg kunne antrekket brukt på jobben, gå fra arbeidsantrekk til middagsantrekk. Modellene på Karans debutshow viste de samme seks sorte plaggene og det ene hvite, men satt sammen på flere forskjellige måter.
Donna Karan skal ha sagt for en tretti-førti år siden:
“So many women find assembling the right clothes bewildering today. They’ve discovered fast ways to put food on the table, but they do not know how to get their wardrobes together easily.”
Det samme sliter vi med i dag, vil jeg si. Vi har funnet enda raskere og mer effektive måter for å få et ferdig måltid på bordet, men å sette sammen plagg vi har i skapet til flotte antrekk, har langt i fra blitt lettere med tiden.
Igjen, nå, er kapselgarderoben tilbake på folks tunger.
Vi kan selv lage vår oppdaterte “kolleksjon” med få plagg som passer oss bedre i vår tid. For eksempel: en høyhalsa genser, ei skjorte, ett skjørt, ei bukse, en blazer, ei jakke og ei olabukse. Tidene har tatt de fleste av oss bort fra kjoler og buksedresser som hverdagslige bruksplagg. Disse plaggene har blitt delt i to, og vi bruker mer bukser og skjørt, bluser og gensere.
Donna Karans “easy seven pieces” er fremdeles myntet på et profesjonelt look. En garderobe bestående av syv deler ville blitt i det minste laget for de fleste av oss. Men å ha en garderobe på mellom 30 til 50 plagg er absolutt mulig! Selv for oss i Norge med et så varierende klima. Jeg vet ikke om det er mange som har vinterklær i skapet om sommeren og omvendt, men når jeg pakker bort “ute av sesongen-klær”, da er det mulig å klare seg med et lite antall klær i skapet.
Her er to forskjellige måter å prøve ut kapselgarderober på. Flere tips og triks finnes på nett blant bloggere og bokskrivere:
10×10 challenge
Lee Vosburgh (@leevosburgh på Instagram og pinterest)
Her er ikke utfordringa nødvendigvis at man skal ha få klær totalt. Her skal man ta fram ti deler som man kan lage ti antrekk med, og bruke i ti dager. Dette kan være en start for de som har proppfulle skap, og er i en prosess med å rydde, prøve ut og sortere.
Lee er påpasselig med å si at dette er bare retningslinjer. Poenget er at man skal ha det gøy og utfordre seg selv.
Hun sier utfordringa er for alle, men spesielt de som;
-vil ta en pause fra shopping.
-vil utforske sitt eget skap grundigere.
-vil utfordre sin egen kreativitet stilmessig
-vil ha mer nytte av hvert plagg en eier.
-bli mer stilsikker.
-vil teste kapselgarderoben.
-vil finne fram til noen sikre antrekk-sammensetninger som en vet en ser og føler seg bra i.
-skal pakke for en reise.
Project 333
Courtney Carver (@bemorewithless på Instagram og pinterest)
Man skal plukke ut 33 plagg og tilbehør, som skal kunne brukes i 3 måneder, eller en årstid. Dette er hele garderoben man har tilgjengelig i denne tiden. Pakk vekk resten, og få det ut av syne.
Dette inkluderer også sko, yttertøy, smykker og andre accessoirer.
Ting som ikke er inkludert er giftering eller lignende smykker som man alltid går med, undertøy, natt-tøy, innetøy (som man ikke viser seg ute med) og treningstøy (som man faktisk trener i).
-Man velger altså 33 plagg og tilbehør, pakker bort alt annet, og bruker dette i en sesong. Man har ikke lov til å kjøpe noe nytt. Man må planlegge framover så man har antrekk til enhver anledning som kommer opp i denne perioden.
Dette handler, ifølge Courtney Carver, om å forbedre livet og for å utfordre ideen om hvor mye vi faktisk trenger. Om man finner ut at man må bytte ut et plagg underveis så gjør man det ved å ta ut plagget du ikke får brukt, og bytte med et plagg du har pakket bort.
For mer tips, sjekk linkene i overskriftene; 10×10 Challenge + Project 333!
Å bo i et land hvor temperaturen svinger sånn som den gjør her, påvirker hva som er praktisk i klesveien. Om vinteren har jeg jo nesten på meg ti plagg på en gang, så en 10×10 challenge er ikke noe for meg da. Men det er likevel ikke nødvendig med alle de 359 plagga som nordmenn i gjennomsnitt eier. Min utforsking av kapsellgarderober og loggføring av eget klesbruk har virkelig gjort dette faktumet klinkende klart for meg.
Kapselgarderobe på reise, i koffert eller sekk.
Å være minimalist funker fantastisk om man skal ut å reise, og må betale dyrt for alle gram en tar med seg. Da er en liten og gjennomtenkt kapselgarderobe utvilsomt veldig praktisk. Det er nyttig å få mye ut av hvert plagg, og om alle plaggene passer hverandre og kan brukes om hverandre, gjør det alt mye enklere på reisen. Skal man leve ut av en koffert eller sekk i en periode, er en liten mini kapsel tingen. Kanskje en 10×10 garderobe som Lee Vosburgh anbefaler?
For å ha full oversikt på reise anbefaler jeg også å bruke brettemetoden alla Konmari. Å ha plagg stående på høykant i kofferten er utrolig praktisk. Det finnes packing cubes, beholdere av stoff med et lokk som lukkes med glidelås. Disse gjør det vanvittig enkelt å beholde oversikten uansett hva du pakker i på tur. De er også greie å bruke når du har kommet fram til der du skal bo. Da kan du bare flytte hele “skuffen” med garderoben fra veska til et skap eller inn i en skuff. Klærne står like fint og oversiktlig på høykant, og du kan pakke vekk kofferten eller sekken så den ikke er fremme og skaper rot og kaos.

Nå til dags har forbruket vårt nådd høyder over all forstand. Det er kanskje på tide å sette mer pris på hva vi allerede har? Og om vi vil kjøpe noe, burde det være noe vi virkelig vil sette pris på i lange tider framover – og ha bruk for enn drøss med ganger.
Jeg har vært opptatt av dette i ett års tid, og antall plagg i skapet mitt har sakte men sikkert gått ned. Når det blir vår og litt varmere i været skal jeg ta disse utfordringene, og dele her hvordan det går!
For gode kapselgarderobe-tips her på youtube og instagram er to å følge for eksempel (engelskspråklige):
💚Signe – Use Less | instagram: @useless_dk |
Youtubelink: http://bit.ly/2tVtOXM
💚Daria Andronescu – Wonder wardrobe | Instagram: @dariaandronescu | Youtubelink: http://bit.ly/2OdyRtp
Det er morsomt om flere blir med!
Legg gjerne igjen en kommentar om du har erfaring med kapselgarderober!
One thought on “Hva er en Kapselgarderobe? | En minimalisitisk garderobe?”