
Jeg håper du vil være med meg å ha noen grønne forsetter i år, om du ikke allerede har satt deg noen gode mål. Her har jeg samlet noen prosjekter, og noen enkeltstående oppgaver til inspirasjon. Men jeg tror du oppnår størst suksess om du tar tak i en oppgave eller et prosjekt, og lager en seriøs sak ut av det. Hvis ikke blir det kanskje fort glemt eller bortprioritert..
Legg tilrette så det blir lettere å velge de nye vanene. Det å forbedre sin egen levemåte blir veldig vanskelig om man bare skal ha selvdisiplin og viljestyrke i verktøykassa.
Er du først motivert, er det flere metoder du kan bruke for å nå dine målsettinger. Har du for eksempel hørt om SMART-metoden?
Den er en velkjent metodikk innenfor adferdsterapien, så den kan kanskje hjelpe oss til å lykkes med nyttårsforsettene.
-S er for Spesifikt.
Det er mye lettere å forholde seg til et spesifikt, godt definert mål. Ha en plan med regler og skriv de gjerne ned.
-M er for Målbart.
Ha målbare delmål og mål, og sett gjerne et kryss i kalenderen, eller marker på andre måter dager med seiere. På den måten kan du etterhvert se eventuelle mønstre, og legge merke til når du sliter mest med å oppnå ambisjonene dine.
-A er for Achievable.
Lag forsetter som er Akseptable eller bedre oversatt; oppnåelige og realistiske. En må jo legge til rette for seg selv for å oppnå suksess, -ikke ta deg vann over hodet!! 🙂
-R er for Relevant.
Er målet eller ambisjonene dine relevante, er de dine, og de betyr noe for deg. Føles ikke nyttårsforsettene dine relevante, tipper jeg du vil ha store problemer med å holde motivasjonen oppe.
-T er for Tidsramme.
Du trenger ikke å gjøre alle endringene med én gang. Lag en tidsplan og ha delmål for hva du vil oppnå når. Ha en satt tidsperiode på prosjektet.
Forslag til grønne forsetter:
- Ta med gjenbruksposer/vesker og nett på butikken! Ha som mål å trappe ned all plasten som blir laget og kastet på grunn av ditt forbruk.
- Øv deg på å alltid ha med flerbruks-kopp og drikkeflaske. Ta med vann hjemmefra isteden for å kjøpe ny flaske hver gang du er tørst. Spiser du ofte mat på farta så velg mat uten emballasje. Eller opparbeid deg en metode så du kan si neitakk til all isopor, papp og plastikk som maten kommer i. Ha med gjenbruksbokser/poser eller andre løsninger.
- Ta mer buss, ta sykkelen, eller gå om det er mulig.
Lag deg en ukesplan så du kan ha dager der du ikke trenger bilen for ærender – sånn at den kan bli stående i alle fall to dager i uka?! - Bedriv mindre kjemisk krigføring hjemme! Les og lær om rengjøringsmidler og hva de gjør for inneklimaet og eventuelt huden. Bruk ikke FOR mye såpe, det har ingen heldig virkning. Bruk de såpene du har til det er tomt. Velg så mer helse- og miljøvennlige midler, som svanemerkede produkter, -når du trenger å kjøpe nytt.
- I Norge kaster hver person 42,6 kilo mat i snitt i året! La deg inspirere av matredder Mette Nygård Havre og folkebevegelsen «Spis opp maten»? Spis middagsrester til lunsj dagen etter, eller innfør ResteTorsdager.
- Kjøp færre ting. Ha en ønskeliste for å få bukt med den spontane shoppinglysta. Om du får veldig lyst på noe, skriv det på lista. Etter tredve dager kan du kjøpe det, -om du fremdeles har like lyst på det.
- Gå inn for å bli bedre på å reparere klær og ting! Lær på blogger og youtube hvordan du kan reparere små ting selv, og undersøk hvordan du kan få mer kompliserte ting reparert i din by.
- Finn metoder så du bruker mindre vann.
- Kildesorter ALT, lær hvordan det funker.
- Plukk andres søppel fast, og hele tiden. Plogging var poppis i sommer, men funker hele året om du er typen som jogger. Ha med deg en pose og plukk den søpla du finner på din vei. Om du løper, jogger eller går..
- Unngå å kjøpe noe nytt, ta utfordringen å kjøpe bare brukt ett helt år.
- Shoppestopp! Kanskje har man så mye klær, såpe, hud- og hårprodukter at en kan begi seg på et år hvor man ikke skal kjøpe noe? Hvorfor ikke utfordre deg selv, som Greta Thunberg.
Lag klare regler før du begynner så du vet hva du skal og kan gjøre om noe går i stykker. Reparere? Hvis du virkelig trenger noe er det kanskje lov å kjøpe brukt? Vær realistisk! Sett et trangt budsjett om det ikke er noen sjanse for at du kan klare å ikke kjøpe noe.. Ha en “LowBuy” isteden for en “NoBuy”. - Ha et forbruk som ikke forårsaker så mye plast og søppel!
- Bruke litt mindre strøm. Kle på deg mer inne. Ta kortere dusjer. Skru av lyset i de rommene du ikke befinner deg i.
- The 30 day minimalism game er en utfordring som kan kickstarte et år med bevisst shopping -av kun det nødvendige. Se tidligere blogginnlegg og film om The 30 day minimalism game.
- Lag mål og utfordringer med å senke forbruket å lage det ryddigere på flere måter gjennom året. Ha ukentlige eller månedlige prosjekter! Skriv det ned! ha en plan! For eksempel:
Januar: The 30 day minimalism game.
Februar: Innfør handlenett isteden for plastikkposer.
Mars: Innfør vanen å ha med gjenbrukskopp og bestikk, ALLTID. - Ha ett punkt hver måned du kan bli bedre på.
Januar kan du gå fra plastikktannbørster til de laget av tre for eksempel, og prøv ut tannkremer uten plastikkemballasje.
I februar kan dere gå fra sjampo og såpe i flytendeform i plastikkflasker, til å finne en såpe og sjampo i fastform som funker på din kropp og ditt hår.
Mars kan du velge bare mat uten emballasje osv. - Ha som mål å trappe ned antall kjøtt-dager i uka.
Begynn i Januar med en dag, kjøttfri mandag for eksempel, så utover kan du legge på dager. Kanskje kan du ende året med tre eller fire helt kjøttfrie dager i uka. Da begynner du kanskje å nærme deg De norske kostholdsrådene som anbefaler å ikke spise mer enn 500 gram rødt og prosessert kjøtt i uka?