Her er litt info om Ingun Grimstad Klepp:
https://www.oslomet.no/om/ansatt/ingunk/
Tekstilfibre
Form (lengde, tverrsnitt og overflate), elastisitet, styrke, evne til å ta opp fuktighet, brennbarhet, farge og motstandsdyktighet mot kjemikalier og mikroorganismer er viktige egenskaper hos tekstilfibrene. Egenskapene varierer med fibrenes kjemiske sammensetning og deres fysiske struktur, og kan forandres ved kjemiske, fysiske eller fysikalske etterbehandlinger.
Klepp, Ingun Grimstad; Køpke, Vibeke: tekstilfibre i Store norske leksikon på snl.no. Hentet 12. januar 2021 fra https://snl.no/tekstilfibre
Syntetiske tekstilfibre
“Syntetiske tekstilfibre er kunstige fibre som fremstilles med råolje som viktigste råstoff. Den kjemiske oppbygningen legges til grunn for en inndeling av fibrene i forskjellige typer. De mest kjente er polyamid, polyester, akryl, elastan og polypropylen. Mindre kjente er modakryl, polyetylen og polyklorid. Syntetiske fibre brukes til klær, innredningstekstiler, rengjøringsutstyr, tau, fiskegarn, friluftsutstyr, fiberduk, leker og mye mer.”
Skrevet av Ingun Grimstad Klepp for det Store Norske Leksikon https://snl.no/syntetiske_fibre
TV 2 HJELPER DEG AVSLØRER:
https://www.tv2.no/a/11734641/
AVSLØRER BAMBUS:
Ekspert hardt ut mot bambusklær: – Det er ikke bambus
Ingun Grimstad Klepp, forsker ved SIFO og forfatter av boken Lettkledd: Velkledd med lite miljøbelastning.
Flere produsenter skryter av at bambusklær er naturlige, fordi de er laget av bambus.
– Det er helt feil, sier en av Norges fremste eksperter på tekstiler, Ingun Grimstad Klepp, til TV 2 hjelper deg.
Egentlig er klærne laget av kunstfiberen viskose. – At det er viskose kan du kjenne fordi stoffet er veldig mykt. Hadde det vært bambus, ville det lignet mer på det vi kjenner som lin, forklarer Klepp som er forsker ved SIFO.
Viskose er et kunstfiber som fremstilles gjennom en kjemisk prosess. Råvaren kan være mange slags trær, for eksempel bambus. Det meste vi kaller for «bambusklær» er altså ikke et naturprodukt, og tar ikke med seg noen av bambusens egenskaper gjennom den svært krevende, kjemiske prosessen.
Klepp understreker også at viskose fremstilt av bambus ikke har noen andre egenskaper enn «vanlig» viskose. – Viskose er viskose, og har de samme egenskapene uavhengig av råvaren.
Klepp, Ingun Grimstad: kunstfibre i Store norske leksikon på snl.no.
Hentet 14. januar 2021 fra https://snl.no/kunstfibre :
Miljøproblemer /kunstfiber
Miljøproblemene relatert til tekstilproduksjon og forbruk er sammensatte, og delvis ulike for de ulike fibrene, se derfor syntetiske fibre, regenererte fibre, og de spesifikke fibrene for mer detaljer. Den enorme veksten i forbruket av klær, har kommet som en vekst i bruken av kunstfibre, spesielt de syntetiske fibrene på grunn av deres lave pris og anvendelighet. Veksten i mengde fører med seg en stadig økning i de miljøproblemene som produksjon (spinning, farging, etterbehandlinger, strikking og veving, søm), emballasje, transport, bruk og avhending skaper.
Råvareproduksjon er mest problematisk for de syntetiske fibrene, fordi olje ikke er en fornybar ressurs. Det forskes på å erstatte syntetiske fibre, og annen plast, med fornybare ressurser.
I fremstillingen er det de regenererte fibrene er det selve fremstillingen som er mest krevende, og hvor uønskede kjemikalier og mye energi inngår. Det forskes på å finne frem til alternative, bedre prosesser. Uønskede kjemikalier tilsettes også for å gi fibrene spesifikke egenskaper.
I bruk er de syntetiske fibrene problematiske fordi de fort lukter svetteog derfor vaskes ofte, og fordi de mister fibre som ikke er nedbrytbare, se mikroplast. Det er like kunnskap om hvorvidt de regenererte fibrene er en del av problemet med mikroplast, i form av mikrofibre, eller om de raskere brytes ned.
Det forskes mye for å finne nye fibre til tekstilindustrien. En retning er syntetisk biologi, en form for ekstrem manipulering av DNA (se genmodifiserte planter). Sukker er en mulig råvare. Det er mye usikkerhet rundt de nye teknologiene som søker å fremstille kunstige fibre basert på naturlige materialer, men som gjennom prosesser som går langt i å endre dem.
Framtiden i våre hender, skrevet av Knut-Erik Helle, 26-09-2019
“Slik unngår du klær av plast”
-Her finner du også en oversikt over flere navn på naturfibre, regenererte fibre og syntetiske fibre:
https://www.framtiden.no/gronne-tips/klar/slik-unngar-du-klar-av-plast.html
Her har jeg laga en jpeg med noen vanlige tekstilfibre:
Ta gjerne en screenshot om du vil!

Jeg håper dette var litt oppklarende!
Kontakt meg gjerne om du har noen spørsmål om noe av dette. Kanskje kan jeg hjelpe!
Ha gode dager!