Selv de mest hardbarka Zero waste folka klarer sjelden å leve HELT zero waste i vårt moderne forbrukersamfunn. -Og det er helt greit. De fortjener likevel en stor applaus for å gjøre innsatsen de faktisk gjør. Vi burde alle følge i deres fotspor, eller hvertfall ta etter noen av vanene deres.
Og om vi tenker etter, er det ikke SÅ vanskelig å gjøre noen forandringer heller! Vi nordmenn har stor tro på resirkulering, -og det er BRA! Men resirkulering av plast, for eksempel, har sine utfordringer. Ny billig plast blir foretrukket av produsenter, over resirkulert. Få bruker 100% resirkulert plastikk i sine produkter. Norge sender oppsamlet brukt plast ut av landet for resirkulering. Det gjør også de fleste andre landene i Europa. Mye av EUs plastavfall blir sendt til Asia. Plast-trykket her har blitt så stort og uhåndterlig at land som Kina har lagt ned plastimport-stopp. Ingen klarer å hamle opp med alt skrotet, og det kommer på avveie..
Ut i naturen, elver og havet.
Jeg har ikke noe annet svar på dette vriene problemet enn at
Mindre Forbruk hjelper.
Vi må finne en løsning.
Vi må slutte å lage ny plast.
Vi må få bukt med all den gamle plasten.
Og i mellomtiden må vi forbrukere for all del begrense vårt forbruk.

Her, i dette innlegget, skal jeg ta for meg ting vi har på badet. Altfor mye søppel kommer herifra. Med noen grønne hint håper jeg at jeg kan hjelpe deg på veien mot å ta noen smartere valg når du handler og forbruker!
All såpe kan vi få i fast form isteden for flytende. Fast såpe kan lages, fraktes og selges uten emballasje i det hele tatt! Sjampo, balsam, dusjsåpe, såpe til ansiktet, intimsåpe, håndsåpe. Det blir litt vel mange såper etterhvert. Og VELDIG mange plastikkflasker og unødvendig emballasje om det handles inn i flytende form.
I all hovedsak har jeg gått bort fra denne karusellen. Jeg klarer meg veldig godt med færre produkter. Sjampo kjøper jeg i fast form, og det er stort sett det jeg trenger i dusjen. Håret blir reint av denne såpa, og kroppen blir rein av samme produkt. -Har du hørt?!? Og en annen ting som gjelder med sjampo i fast form, er at du kjøper ei såpe som ikke er ferdig utvanna. Det er tross alt særdeles lett å vanne ut såpa selv. Vann inngår lissom allerede i prosessen der såper flest trengs! Personlig foretrekker jeg økologiske produkter uten en masse kjemikalier, parfyme og ingredienser fra oljebransjen. For ja, hår- og hudprodukter, samt kosmetikk er fulle av mineraloljer og andre stoffer som er biprodukter herifra. Jeg skal ikke gå lengre inn på det emnet her og nå, for nå dreier det seg om å velge bort unødvendig plastikk og emballasje.
I Norge har de fleste av oss bløtt vann, balsam er da mindre nødvendig. Da jeg bodde i Firenze, i Italia, lærte jeg hva hardt vann var for noe. Etter å ha kokt litt vann kunne man for eksempel se mineralene, som hadde samlet seg i kjelen, som ei hvit rand. Og etter en dusj var mitt hår, som vanligvis pleier å være FOR glatt og flatt, ei stiv pinne-bust jeg aldri hadde sett maken til. Alle vannkraner og kummer hadde også synlige kalkbelegg i alle krinkler og kronkler, uansett hvor ofte du du brukte spesialprodukter for å få det bort.
Du vet jo selv om du trenger balsam i ditt hår, men vit at det er helt innafor og forståelig, om du ikke merker store forskjellen og egentlig ikke trenger balsam. Det er helt innafor å bare kutte det ut også. Visste du forresten at noen skyller håret med eddik for å få det mykt og glatt? Det finnes også hårvann med balsam-effekt som selges i glassflasker, og det finnes balsam i fast form. Trenger du altså mykgjørende glattemiddel for å ha kontroll på lokkene så finnes alternativer uten plastemballasje.
Når jeg barberer legger, og det som ellers barberes på kroppen, bruker jeg skummet fra sjampoen i håret. Jeg trenger ikke barberskum fra sprayboks. Minimalisten i meg vil ha minst mulig produkter rundt om, og når det for meg ikke er nødvendig -blir det jo bare dumt å bruke masse penger på det. For alle som barberer ansiktet er nok et spesialprodukt absolutt nødvendig. Huden i ansiktet er tross alt litt mer sensitivt enn kroppen forøvrig. Det finnes barberskum i fastform også. Den jeg kjenner kommer fra Isangs og ser ut som et vanlig såpestykke. Den er fairtrade, økologisk og kun pakket inn i papir. Brukes en sånn kost får man et kjempeskum som kan etterligne enhver nisses skjegg.
Jeg gikk helt bananas en gang og kjøpte meg høvelen over alle høvler i metall. Se youtube-filmen om du ikke allerede har sett den! Min høvel kan ta fra ett til tre blader, men jeg fikk høre av barbereren at det ikke er ønskelig på ømfintlig hud. Ett barberblad fungerer aldeles utmerket for seg selv, og mer enn det er bare unødvendig og fører til mer slitasje på sensitiv hud. Det blir for dumt å jobbe unødig mye for å få træler der det ikke trengs..?
Jeg var altså en tur innom hos Staut, en barbershop på torvet i Tønsberg, og fikk en liten innføring i “barberutstyr101”. Herrene her barberer på den tradisjonelle måten, og bruker og tilbyr utstyr av denne typen. Kvalitet og eksklusivitet stråler av disse verktøyene, og det er uforståelig at de fleste av oss i dag bruker masse penger på engangs- eller fågangsutstyr fra Mac3 og Venus. Plastikkhøvlene en får kjøpt overalt, og de tilhørende ubrukelige og utrolig dyre og forsøpplende barberbladene, er verdens dårligste oppfinnelse.
Et baberblad av den gammeldagse typen er av metall og kan gjenvinnes. Disse bladene får du kjøpt på nett og i spesialbutikker, som Staut. Tradisjonelle blader barberer bedre, holder lenger og er sinnsykt mye billigere i bruk. På barbereren i Tønsberg koster ti blad av Feather, beste kvalitet, 60 kroner. De tradisjonelle høvlene i metall er dyrere enn de i plastikk, men det er fort spart inn når flerbladkasettene er så dyre og dårlige. For ikke engang å snakke om følelsen av kvalitet på en tung høvel av metall, i forhold til de lette i plastikk. De mest forsøplende høvlene er allikevel engangshøvlene, tror jeg. Her sitter bladene fast i plastikkhåndtaket, og hele høvelen kastes etter bruk. Jeg vet ikke hvor mange som bruker disse lenger, men jeg ser dem i butikkhyllene og da kan vi vel trygt anta at de fremdeles brukes.

Deodorant er kinkig. Her er det mange faktorer som spiller inn, men det finnes en masse deodoranter i forskjellige former og innpakninger. Vi har litt forskjellig behov her. Noen svetter mye, og andre litt mindre. Antiperspirant og aluminium vil jeg ikke ha i nærheten av huden i armhulene mine. Allikevel har jeg funnet mange deodoranter som fungerer fint.
Det finnes en deo, “Björk”, som er en slags krystall. Man tar litt vann på “stick’en” for så å “ta den på” som en vanlig stick-deo. Noen er kjempefornøyd med disse, og andre føler ingen effekt. Det er vanskelig å gjette seg fram i denne prosessen, så en må nesten bare prøve seg fram. Jeg ville veldig gjerne at dette skulle funke på meg, men det gjorde det dessverre ikke den gangen jeg prøvde. -Men morra mi er kjempefornøyd med dette produktet!
Deo-variantene er mange, du får de for eksempel i kremform i glass- og metallbokser. Da tar du litt på fingeren og smører ett tynt lag på huden, men det finnes også kremdeoer som er faste nok til å være i stick-form og som kommer i papirbeholdere. Og noen kommer bare som en deo-bar, som du holder rett i fingrene og gnir på huden. Det finnes en masse forskjellige versjoner til en hver som ikke vil har unødvendig emballasje.
En må bare prøve seg fram.
Kremer og lotions til kropp og ansikt kommer også gjerne i mye unødvendig plastikk. Det er fult mulig å finne kremer i metall- eller glassbeholdere, eller i fastform også.
Lush har noen varianter av fastform-lotions, om du bor i nærheten av butikkene deres. Jeg har ikke prøvd noen av disse. Det funker som emballasjefritt, men for meg er det for mange uønskede ingredienser og for mye lukt i produktene til Lush.
Jeg er veldig fornøyd med å bruke rene oljer både på kroppen og i ansiktet. Det føles ikke fettete eller oljete. Oljene synker inn og etterlater seg bare myk og fornøyd hud. På kroppen bruker jeg gjerne økologisk olivenolje, eller kokosolje. -Ja sånn vanlig vettu, som du også kan spise 🙂
Bare la olja få litte granne tid til å synke inn i huden før du tar på deg klærne. Dette funker BEDRE enn hvilken som helst dyr og fancy bodylotion, spør du meg.
Og i ansiktet bruker jeg en hjemmelaget blanding av flere oljer (mandel-, nypefrø- og aprikoskjerneolje blant annet) som jeg har kjøpt for min hudtype spesifikt. En cirka-oppskrift fant jeg i boka “Renere liv” av Birgitte Magnussen og Tina Holt. Dette er oppslagsboka mi for naturlig rengjøring og hudpleie. Lån den på biblioteket og se om du ikke finner noen gode råd der du også! Jeg elsker den boka!
Om du vil prøve en oljeblanding til ansiktet kan du kjøpe en ferdig en i glassflaske. De finnes til forskjellige hudtyper, noen med litt lukt og andre uten. Det er mye dyrere å kjøpe ferdige blandinger enn å lage selv, men noen ganger er det greit å prøve før en handler inn en masse ingredienser.. Nederst i dette innlegget linker jeg til forskjellige internettbutikker.
Tannkrem trenger slettes ikke være krem. Jeg bruker Georganics tannkrem tabletter. Disse igjen da, er uten unødvendige kjemikalier som er dårlig for helsa, som sls og triclosan. Tannkrem i pilleform finnes også av andre produsenter. Det finnes tannkrem i fast-såpestykke-form til og med, eller krem i glasskrukker. Her er noe for enhver smak, altså!
Samme med tanntråd. Tråd-rullen eller snella fås i en liten glassbeholder med skrukork laget av metall. Den typiske tanntråd-kutteren er med så den lille pakningen er praktisk som bare det. Selve tråden kan du få plastikkfri laget av silke, eller en vegansk versjon, om tråd laget av larver ikke er din greie. Bruker du kanskje ikke tråd, men foretrekker tannpirkere isteden? Velg de av tre – ikke de av plastikk..
Tannbørster brukes og kastes i tusener. Og dette bruk og kast mønsteret burde vi vel bare fortsette med. For nå i alle fall. Å ta vare på tennene våre er ingen spøk, og må absolutt ikke slurves med. Men børstene vi hele tiden bruker og kaster -trenger ikke være laget av plastikk.
De kan lages av tre og bambus, og vet du hva? -De fungerer like bra.
Bomullspads eller dotter, og q-tips er forbruksvarer i mange hjem. Bomullsdotter kan byttes med gjenbrukbare bomulls-rundinger
(fra det engelske uttrykket “cotton rounds” 😉).
Om du så den første filmen jeg la ut på YouTube så så du at jeg hekla en sånn en der. Man kan også klippe rundinger ut av et gammelt bomulls-håndkle og sy sikksakk-søm rundt kantene, for å stoppe at det rakner helt opp i vask. Eller man kan kjøpe nye, ferdig lagde.
Har du en ti-tyve av disse kan du samle de som er skittene i en vaskepose, som når tida er inne for det, du slenger med i vaska.
Jeg vet ikke om du har hørt at du aldri skal stikke noe mindre enn albuen din inn i øret? Vel, mange av oss gjør akkurat det, og q-tips blir mye brukt. Jeg klarer meg dessverre ikke uten disse pinnene til både ører og sminke, men om du gjør det, så er det DØDSBRA! Siden jeg har innsett og akseptert min avhengighet, går jeg for de som er mest miljøvennlige. Unngå plastikk. Det er ikke vanskelig nå å finne bomullspinner laget med papir isteden. Jeg tror First Price kjører papir? Men sjekk ut hva som er rundt pinnene også? Ti poeng til deg om du finner q-tips i papiremballasje, og ikke i plastpose eller de teite plastboksene!
Og en siste ting om q-tips: KAST de for all del IKKE i do!!
Vil man gå hakket videre så sørger man for at bomullen er økologisk. Det brukes nemlig sjukt mye sprøytemidler i produksjonen av bomull! Jeg vil bare nevne fort at bind og tamponger som blir brukt i og på sensitive områder av kroppen, burde inneholde minst mulig gift og kjemikalier. Det finnes økologiske produkter også her. Men best av alt er muligens menskoppen som ER gjenbrukbar, genial og ikke inneholder noen sprøytemidler.
Jeg har en gammel hårbørste og en kam. Mer trenger jeg ikke. Trenger du flere så er det helt greit, vi har alle forskjellig hår og forskjellig behov. Når kammen eller børsten min skal byttes ut fordi de ikke kan brukes lenger, vil jeg gå for verktøy som er laget av tre eller metall. -Eller resirkulert plastikk om vi har kommet dit hen at det faktisk produseres varer av 100% resirkulert plast. Her i Norge brenner vi restavfallet vårt, og varmen det resulterer i anvendes. Det er plusspoeng, siden restavfallet vårt ikke blir liggene på ei dynge ute i naturen. Men om jeg kan støtte opp om at mindre jomfruplastikk produseres og brukes, så henger jeg meg på der.
Ja til børster og kammer laget av tre og metall.
Om du trenger hårstrikk, så har jeg funnet den beste typen! Kooshoo! De er laget av økologisk bomull og naturgummi. De funker best av alle strikk jeg har prøvd, på mitt altfor glatte og flate hår. De ser ut som buksetrikk og du kan få de i flere farger.
Kosmetikk finnes også med mindre og gjenbrukbar emballasje, og med mindre kjemikalier og bedre ingredienser. Jeg går ikke inn på det i dag, men spør meg gjerne om råd om det er noe du lurer på. Jeg kan garantert sende deg noen linker som kanskje kan gi deg svarene du søker.
Jeg håper dette har vært til hjelp og til inspirasjon for eventuell forandring og/eller forenkling av dine baderutiner. Som kanskje igjen kan resultere i mindre søppel fra baderommet.
Og husk!
Du trenger ikke gjøre ALT, og du trenger ikke gjøre alt med en gang.
Om du vil prøve å gjøre ting en prosent bedre framover, så hjelper det!
-Og bruk opp ting du allerede har før du kaster det og kjøper deg noe som er nytt og bedre! Forbruket må ned,
så da hjelper det ikke å kvitte seg med fullt brukbare ting. 🙂
Her er noen butikker jeg har brukt igjennom tidene:
Rippleway https://rippleway.no/ De har også en fysisk butikk på Teietorv, Nøtterøy, for de som bor i nærheten!
Agent M https://www.agentm.no/
BeeEco https://beecoshop.no/
BeeOrganic https://www.beeorganic.no/
GreenSpirit https://www.greenspirit.no/
Karma https://www.karma.no/
Og her er en butikk-guide jeg kom over på Økologisk Norge: https://okologisknorge.no/oekoguiden/varer/egenpleie/